Kolsyra, svavelsyra och salpetersyra bidrar till försurning och övergödning

Försurning och övergödning beror på olika orsaker. Avgaser från bilar är en stor källa till dessa problem. Kolsyra, svavelsyra och salpetersyra är syror som bildas i atmosfären.

Kolsyra:
När koldioxid från avgaserna möter vatten bildas kolsyra i en kemisk reaktion som ser ut såhär:
CO2 + H2O = H2CO3 --->    Koldioxid + vatten = kolsyra.
Kolsyran bidrar till försurningen när det genom nedfall från luften hamnar på mark och sjö. Kolsyra fräter även på husbyggnader.

Svavelsyra:
De fossila bränslena innehåller svavel som bildar svaveldioxid vid förbränning (i detta fall i bilens motor). När avgaserna släpps ut i atmosfären omvandlas svaveldioxiden till svavelsyra som bidrar till försurning och svavelsyrans sulfatjon kan även bidra till övergödning.

Svaveldioxid, SO2 oxiderar och blir till svaveltrioxid som har beteckning SO3. när sedan svaveltrioxiden reagerar med vatten i luften omvandlas detta till svavelsyra, H2SO4.

2SO2 + O2 → 2SO3 (svaveldioxid + syre = svavetrioxid)

SO3 + H2O → H2SO4 (svaveltrioxid + vatten = svavelsyra)

Salpetersyra:
När kväve och syre möts i över 1200 grader, vilket det är i en bilmotor omvandlas det till kväveoxid. När sedan kväveoxiden släpps ut i atmosfären och möter syret blir kvävedioxid som i sin tur blir till salpetersyra när det möter vatten. Denna reaktion ser ut på följande sätt:

 

Som bilden ovan visar har salpetersyran två olika effekter, NO3- (nitratjon) och H3O+ (oxoniumjon) som bidrar antingen till övergödning eller till försurning.

/Amanda, Tilda och Alexandra

Källor:
www.ts.mah.se/utbild/zbnts/kemi/Vardagskemi.DOC
http://sv.wikipedia.org/wiki/F%C3%B6rsurning
http://sv.wikipedia.org/wiki/Salpetersyra


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0