Bilen i dagens samhälle och hur våra politiker handskas med det

Bilens stora genombrott var på 1900-talet, och om vi ser på Sverige så var det under 50-talet som antalet personbilar började stiga då vi var i en ekonomisk tillväxt i Sverige och den materiella standarden blev bättre vilket gjorde att vanligt folk kunde köpa en bil. Från 252 000 registrerade bilar ökade det till 1 193 000. Eftersom att samhället inte var byggd för bilar blev trafikolyckorna många och man började tänka om, vi var tvugna att bygga om samhället efter bilen. Under 80-talet var vi uppe i nästan samma siffror som vi är idag av antal personbilar. Enligt SCB var vi 2008 uppe i nästan fem miljoner personbilar i trafik i Sverige. Det är nästan en bil per varannan person, och då är det dessutom långt ifrån alla som har åldern inne, rätt kunskap eller fysiska möjligheter till att överhuvudtaget köra bil. I april 2011 nyregistrerades 31 132 personbilar i Sverige, en ökning på drygt 12 % från året innan. Det betyder att trots all information och varningar om miljöskador, nya miljöavtal, försök med miljövänliga bilar så har det bara lett till att människor köper ännu fler bilar.


Transporter i Sverige idag står för drygt 25 % av den energi vi gör av med, och det rör sig då främst om oljeprodukter. Privatbilismen tror man står för nästan en tiondel av den totala svenska energitillförseln vilket inte är så konstigt om man börjar fundera på hur landet är uppbyggt. I Sverige bor vi väldigt glest vilket innebär mycket transport och åka långa sträckor för att komma till affärer eller liknande. Bara i innerstaden i Stockholm där vi ändå har en relativt bred kommunaltrafik med bussar, tunnelbana, pendeltåg som går varje dag och relativt ofta beroende på vart man bor är staden full av motorvägar och platser som är anpassat efter att åka bil. Som vi tagit upp tidigare handlar det alltifrån handel, att ta sig till sitt arbete eller bekvämligheten i att ta bilen för att hämta lite pizza på fredagskvällen. Vi har gjort oss så pass beroende att det är näst intill omöjligt att ta sig ur, men problemet kvarstår vilket politikerna märkt. Hur de olika partierna arbetar med miljöfrågor skiljer sig, Vänsterpartiet har t.ex. föreslagit att göra Stockholm mer cykelvänligt och bygga ut cykelvägar. Socialdemokraterna vill bygga ut kollektivtrafiken och bygga ut hela tunnelbanenätet, med bussar och andra kommunikationer och att de ska åka mycket oftare för att locka fler människor att åka kommunalt istället för att ta bilen. Miljöpartiet är även dem inne på samma spår och har som mål att fördubbla kollektivtrafiken, börja avveckla kärnkraften och satsa på förnybar energi som man då ska kunna använda vid bl.a. biltrafiken. De röda och gröna har även föreslagit en höjd bensinskatt för att man inte ska åka lika mycket bil. Alliansen satsar mycket på frågan om Östersjön och övergödning som till stor del har orsakats av just trafikutsläppen, däremot har de inga stora planer på att satsa på kollektivtrafiken utan snarare att förbättra de motorvägar för bilar och andra motorfordon vi har idag. Alliansens projekt Förbifart Stockholm handlar om att bygga en motorvägsförbindelse för E4 väster om Stockholm. Det gör man för att minska trafikproblemen i innerstaden, istället då binda samman norra och södra Sverige och avlasta Essingeleden. Problemet med denna idé är att det förmodligen kommer innebära att ännu fler väljer att åka bil och pengar som kunde lagts på kollektivtrafik läggs på ännu en motorväg och miljöproblemen förvärras och bidrar till växthuseffekten.


Trängselskatt var något man började med 2007 i Stockholms innerstad för att minska trängseln och göra det bättre för miljön, vilket innebär att svenskregistrerade fordon skattas när de kör in och ut ur Stockholms innerstad måndag till fredag mellan 06.30 och 18.29. Max 60 kronor per dag och fordon betalar man. Idag behöver miljöbilar inte betala trängselskatt, även det en idé som ska göra att människor blir mer miljövänliga. Det här var bara några exempel, och det är tydligt att politikerna är involverade i problematiken, men samtidigt sopas majoriteten av alla problemen under mattan. Skulle man gå ut och fråga på stan är det nog inte många som är medvetna om de stora miljöproblemen som vår stora bilanvändning innebär och orsakar. När man pratar om miljön och nya reformer ses ofta problemen med att behöva dels ändra människors inställning, men även ändra i samhället vilket kostar otroligt mycket pengar. Och att köpa en miljöbil och tro att man hjälper miljön är inte heller rätt inställning, en miljöbil är inte mer än en mindre belastning för miljön, det är ingen hjälp på vägen. Dessutom är det precis som med alla andra bilar inte direkt miljövänligt att producera en bil från början. Politikerna vet även hur mycket pengar Sverige tjänar på bilindustrin, hur många som förses med jobb tack vare de stora industrierna, hur handeln med andra länder öppnas upp och vi blir mer globaliserade vilket kan vara en bidragande orsak till de lite tafatta försöken till att förbättra bilutsläppen, men främst med att informera om hur mycket skada de faktiskt gör. Inte bara i naturen utan även hos oss människor.  Som vi tagit upp tidigare tror jag att just pengar, makt i kombination med lathet och ignorans gör att ingen handskas med bilproblemen på riktigt. Pengar som går till motorvägar skulle kanske istället kunna läggas på forskning där man försöker ta fram ofarligt bränsle? Eller varför inte förbättra och utvidga alternativ till elbilen? Kan man hitta bättre alternativ till bildelarna, hur de produceras och vad de produceras av? Det finns många frågor jag skulle vilja ha svar på, och helst en lösning men det kräver att jag, och alla andra engagerar oss på riktigt och slutar inte trycka på våra politiker och alla andra tills vi hittar ett svar. För precis som de byggde om samhället efter bilen för 60 år sedan måste vi göra det motsatta, det är dags att bygga om bilen efter samhället.

/Amanda

Källor:

Zigma Samhällskunskap, Bengt-Arne Bengtsson, Liber, 2000

http://www.svd.se/nyheter/stockholm/vad-galler-saken-forbifart-stockholm_4738003.svd

http://www.trafikverket.se/forbifartstockholm

http://www.scb.se/Pages/PressRelease____313331.aspx

http://www.scb.se/Pages/TableAndChart____34762.aspx

http://www.transportstyrelsen.se/sv/Vag/Trangselskatt/Trangselskatt-i-stockholm/

http://alliansen.se/wp-content/themes/default/pdf/Alliansarbetsgrupp-for-miljo-och-klimat.pdf

www.mp.se

http://www.rfss.se/Documents/RFSS/Documents/Verksamhet/InfraKom/Framtidens%20kollektivtrafik/Den%20goda%20staden%20-%20Kollektivtrafik%20som%20norm.pdf


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0