Lösning?
Hur ska man då hitta en lösning på alla dessa problem? För att vi ska göra något åt klimatförändringarna måste vi minska våra koldioxidutsläpp, kolförbrukningen och resten av våra fossila bränslen. En idé är att vi fokuserar en stor del på just transportväsendet, men för att göra det bör vi först göra elproduktionen fri från kolberoendet och på så sätt kan vi använda energin från förnybara energikällor och då även göra transportsektorn fri från kolet. Två forskare vid Princeton University som heter Steven Pacala och Robert Socolow har undersökt om vi kan använda dagens teknik för att använda lika mycket el och energi som vi gör idag men med ett mindre koldioxidutsläpp. Några metoder som de kollade på var kollagring, vindkraft, solkraft och kärnkraft. Att då påstå att vi inte har den tekniken idag stämmer inte, utan vi kan faktiskt använda och förbättra den som redan finns idag. Det kostar såklart otroligt mycket pengar att göra nya satsningar, men det är det som krävs om vi ska sluta skada miljön så att vi och allt djur- och växtliv ska kunna fortsätta leva och frodas. Exempel på regeringar och områden som har satsat på detta finns det flera av, vissa brittiska kommuner har t.ex. minskat sina utsläpp med 70 % och har samtidigt haft en stark ekonomisk tillväxt. Det finns pengar att tjäna i att vara miljövänlig, speciellt inom de närmsta åren då miljövänliga alternativ bara blir mer och mer populära.
Danmark är ett exempel på ett land som satsade på vindkraft och är idag världsledande inom området och står för 21 % av hela landets elektricitet. Något häpnadsväckande är att nästan 85 % av kapaciteten ägs av enskilda personer eller kooperativ, man skulle alltså kunna säga att folket har makten över energin. Elektriciteten från vindkraft är dessutom billigare än el från fossila bränslen i flera länder och branschen har en tillväxt på 22 % per år och priset för vindkraft förväntas sjunka med nästan en tredjedel vilket gör det ännu lönsammare. Man har dessutom beräknat att vindkraft skulle kunna förse 20 % av USA:s energibehov. Kritikerna till vindkraft brukar påpeka att vinden blåser inte alltid, men det kan man lösa med att placera vindkraftverken på flera stora områden och sprida ut dem. Dock betyder det att vissa inte används när det inte blåser, men det gäller även andra kraftverk som t.ex. kol. Dessutom är vindkraftsverk både säkrare, fungerar bättre och är billigare att underhålla. Ett förslag till att utnyttja vindkraften ännu mer är att pumpa ner komprimerad luft i jorden och använda den senare. Ett annat alternativ är att vindkraftverken producerar väte för drift av stationära bränsleceller när vinden är svag.
Förutom att utnyttja vinden kan vi använda oss av solen och utvinna solenergi med tekniker som solvärmda tappsystem, termiska solkraftverk och solceller. Solvärmda tappsystem är enklast att använda i hemmet, det kostar dessutom inte mycket och till den har man en solfångare. Solfångaren placeras på taket så att den vetter mot söder och fångar då upp sol för att värma vatten. Det behöver inte underhållas men bör däremot kombineras med t.ex. en oljepanna. Termiska solkraftverk koncentrerar solens strålar på absorbatorer och skapar både el och värme. De producerar stora mängder elkraft, mer än ett hushåll kan förbruka och det finns flera modeller att välja, till ett överkomligt pris. Termiska solkraftverk kompletterar dessutom vindkraften bra eftersom när det inte blåser kanske solen skiner. Solcellstekniken innebär även det att man kan producera sin egen el, det gäller bara att man är ansluten till ett elnät eller har en batteribank, de håller dessutom i hela 40 år vilket gör det lönsamt då garantin dessutom ligger på 25 år. Det man gör är att man använder solljuset för att skapa elektricitet, med en växelriktare blir det till växelström. Denna teknik fungerar bäst på sommaren och man kan dessutom tjäna pengar på detta, i bl.a. Japan kan man sälja överskottsel. Det finns flera alternativ till att generera el som tidvatten- och vågkraftverk men dessa exempel visar att vi har tekniken, vi behöver bara satsningar.
Genom att göra oss elen fri från kolet är vi ett steg närmre att även göra transporter kolfria, även om det är svårt. Brasilien är ett exempel som satsar på förnybara bränslen som använder etanol från sockerrör som vi skrivit om tidigare. Bilindustrin i Japan har dock gjort flera tekniska framsteg, Honda och Toyota har ingenjörer som arbetar med att utforma effektivare bilar och kan marknadsföra en ny teknik som halverar bränsleförbrukningen. Dessa nya fordon, hybridbilar så kombineras en bensindriven förbränningsmotor med en ny elmotor. En Toyota Prius stängs av när man saktar ner eller stannar och startar inte igen förrän bilen har fått upp hastigheten vilket minskar på avgaserna. Då är det elmotorn som tar över som drivs av energi som skapas av inbromsningarna, vilket är energi som annars slösas bort i vanliga bilar. Den behöver dessutom bara tankas var tusende kilometer och är i sin storleksklass den bil som förbrukar minst kol. Den förbrukar ca 70 % mindre bränsle och koldioxidsläpp än flera stadsjeepar som är populära i bl.a. USA och Australien. Och det är med just 70 % som forskarna säger att världens koldioxidutsläpp bör minskas innan 2050 för att stabilisera klimatet.
Skulle kolet ta försvinna från elmarknaden skulle andra typer av fordon bli mer lockande, i Frankrike finns det idag runt 10 000 elbilar. En lösning från Europa är en bil driven av tryckluft som utvecklats av ett bilföretag från Luxemburg. Bilen har samma teknik som metandrivna bussar som har komprimerad gas i tankarna. De har dessutom en hybridförbränningsmotor som förbättrar räckvidden och prestanda. De kan köra i 120km/h och räcker i 300 km om man kör 50km/h. Det kostar bara 2,5 dollar att ladda på med komprimerad luft och det tar bara tre minuter vid en station, gör du det hemma tar det tre och en halv timme. Tekniken är dock inte fulländad men kommer förmodligen att förbättras inom de närmsta åren, och allt som kommer ur avgasröret är bara ren och kall luft. Så tänk om en dansk familj skulle använda sig av en sådan här bil (CitiCAT), om de är delägare i en vindgenerator kan de använda vinden inte bara till el utan också till att komprimera luft åt bilen. Det är en ganska stor skillnad om man jämför med en amerikansk familj som köper sin elektricitet och bränsle från stora företag som släpper ut luftföroreningar.
Transportsektorn står för en tredjedel av de globala koldioxidutsläppen, så tänk om vi skulle utnyttja alla dessa saker, om bilarna skulle gå på komprimerad luft istället för bensin. Tänk hur mycket avgaserna och luftföroreningarna skulle minska! Det här är ett koncept som är vinnande på alla plan, det finns otroligt mycket pengar att tjäna eftersom att vara miljömedveten är trots allt modernt idag. Det skapar dessutom arbetstillfällen. Men framförallt är det mycket mer skonsamt mot vår jord, vi slipper släppa ut så mycket kväveoxider och svaveldioxider så försurning och övergödningen minskar, även flera andra miljöproblem som den biologiska mångfalden gynnas och vi människor får en bättre fysisk hälsa. Gör vi en global storsatsning runt hela världen kan vi bara vinna på det, samarbetar vi ihop över länders gränser blir vi fredligare och kanske mer villiga att hjälpa varandra. Satsar vi på den nya tekniken i utvecklingsländer dessutom där det definitivt behövs bl.a. arbeten åt folket kan vi bara gå åt rätt håll. Det finns alltså lösningar, och kan komma nya om vi bara fortsätter att forska, utveckla den tekniken vi har och gör allt vi kan för att rädda vår jord. Vi har ju trots allt bara en.'
/Amanda och Tilda
Källa:
Vädermakarna: Människan och klimatet, Tim Flannery, Norstedts, 2006