Samhälle och sociologi: i- och u-länders fördelning
Bilanvändandet i dagens samhälle har blivit en norm, att äga en bil har blivit något av en nödvändighet för en vanlig svensk familj som ”behövs” nästan dagligen i vardagen. Hur bilen ska ta sig fram i samhället har varit den centrala utgångspunkten de senaste sextio åren, allt fler trottoarer och småvägar har tagits bort för att göra plats för de motorvägar som bilen kan ta sig fram på. Men det är inte bara Sverige, Kina blev nyligen det största billandet och har gått om både USA och Japan. Även Tyskland är ett stort billand med flera industrier och en infrastruktur anpassad efter bilåkning. Att ha en bil är idag ingen lyxprodukt som bara vissa har råd med, även om de ofta kostar mycket pengar att köpa och är dyra i drift finns det billiga alternativ som gör att majoriteten i västvärlden har råd att köpa en. Och eftersom vi har gjort oss så pass beroende utav bilen, och vi dessutom lever med bilden av att en familj knappt kan klara sig i vardagen utan en bil leder till att bilägandet har blivit en norm. Dock gäller detta inte utvecklingsländerna där bilåkandet inte är en självklarhet, utan fokus ligger mer på att ha mat, boende och en god hälsa vilket inte är det lättaste under de förhållanden som många lever under. 20 % av de rikaste av världens befolkning står för hela 86 % av den privata konsumtionen i hela världen, och den ökar med 2,3 % per år i de industrialiserade länderna. I Ostasien rör det sig om hela 6,1 % per år. De fattigaste 20 % i världen står däremot bara för 1,3 % av privatkonsumtionen. Inte nog med det, de rikaste 10 % står dessutom för 60 % av all konsumtion av energi och äger 85 % av världens alla fordon. Industriländerna som är en femtedel av världens befolkning står för 75 % av alla utsläpp som förorenar miljön och gör den skadlig för naturen, djuren och inte minst oss människor. År 1996 var det 84 000 i Indien som dog på grund av yttre luftföroreningar som är från industrier och bilavgaser. I Latinamerika och Karibien dog 113 000, och i industriländerna 147 000. Man beräknar att tre miljoner människor avlider per år på grund av alla giftiga utsläpp i luften. I Europa är 80 % av allt resande med bil, vilket såklart leder till skador på miljön.
Dessa siffror är skrämmande, inte bara alla dödsfall som sker på grund av alla luftföroreningar som vi står för, utan även den ojämlika fördelningen i världen. De rika delarna av världen är de som står för den största delen av miljöförstöringen, men det är de fattiga utvecklingsländerna som får ta konsekvenserna. Utvecklingsländerna har inte heller samma skydd mot den globala uppvärmningen som industriländerna, då de inte har resurserna till att värja sig mot naturkatastrofer och miljöförstöring som de rika länderna har. Nu rör detta sig inte bara om utsläppen från bilar, men en stor del av problemet kommer från just dessa föroreningar för att vi inte orkar ta tag i ett problem som kostar för mycket pengar och kommer att ta tid. Sedan flera hundra år tillbaka står vi fortfarande och stampar på samma ställe, vi utnyttjar de fattiga och underlägsna länderna för att vi ska tjäna så mycket pengar som möjligt.
USA är en stark motståndare mot att minska utsläppet av växthusgaser, framförallt Bushregeringen som har ansträngt sig för att arbeta för fler miljöföroreningar istället för att ta tag i problemen. Det har grundats lobbygrupper bestående av olje-, gas-, kol,- bil- och kemiföretag som aktivt arbetat med att sprida felaktig information om klimatförändringarna som råder. Deras öppna syfte var att ”utså tvivel beträffande teorin om global uppvärmning”, de grundades 1989 och var aktiva i elva år då de gav flera miljoner dollar år politiska organisationer och propaganda. En effektiv skrämselmetod som tog fart var att sprida ett påstående om att bensinpriserna skulle stiga om man skulle arbeta med klimatproblemen. År 2000 hoppade många av och gruppen upplöstes, dock finns deras hemsida kvar. När stormakter som USA tydligt visar att miljön och utsläppen som sker, inte är så viktig utan något problem som ligger långt in i framtiden är det lätt att andra länder får samma uppfattning. USA ligger på efterkälken när det gäller energisparande, solcellsteknik och vindkraft. Skulle USA, Kina och andra länder som idag har otroligt mycket pengar, makt och står för en stor del av miljöförstöringen och dessutom handlar och är delaktiga i många u-länder ställa sig först i ledet med att ta miljöfrågan på allvar, och dessutom driva på andra länder att göra detsamma skulle nog det leda till stora förbättringar inom bl.a. då bilindustrin och våra utsläpp. För idag ser det ut som så att vi utnyttjar fortfarande u-länderna för att vi ska leva med så hög standard som möjligt. Vår bekvämlighet och våra lyxprodukter gör oss ovilliga till att förändra oss och våra vanor som vi tar som en rättighet, men det håller på att förstöra världen och tar livet av människor varje dag. Därför måste länder som USA, organisationer som FN och EU driva på frågan ännu hårdare, lägga alla pengar man tjänar idag åt sidan och ta tag i problemen vi har. Gör vi inte det kommer det till slut inte finnas kvar några pengar att tjäna eftersom att vi kommer att ha förstört vår natur och förbrukat alla våra fossila bränslen. Man tycker att den globaliserade världen vi lever i idag borde göra att vi känner ett större ansvar att ta hand om vår jord och alla människorna som finns på den istället för att bara rå om sina egna intressen. Utvecklingsländerna kan inte göra så mycket då de saknar resurser och hjälpmedel, och det är där vi kommer in och gör allt i vår makt för att minska vår miljöförstöring med hjälp av att ta sig an en enklare livsstil, hitta nya lösningar och förbättringar till det som redan finns. Lättare sagt än gjort, men vi måste ju börja någonstans.
/Amanda
Källor:
http://www.nyteknik.se/nyheter/fordon_motor/bilar/article529706.ece
Vädermakarna: Människan och klimatet, Tim Flannery, Norstedts, 2006
Sociologi, Anthony Giddens, Studentlitteratur 2003